sitene türk bayrağı

   


Metin ALKAN
metin_alkan_20@hotmail.com
HOŞ GELDİN YA ŞEHR-İ RAMAZAN
18/06/2015


                                     MAKALE


    HOŞ GELDİN YA ŞEHR-İ RAMAZAN


                               Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla


   Bizlere bir Ramazan sevincini daha yaşatan ve bizi Ramazan’a kavuşturan Rabbimize sonsuz hamd-u senalar olsun.

   Onun bir lütuf ve ihsanı; rahmet ve bereketi; talim ve eğitimi; hoşnutluk ve rızası; yıllık yenilenme, arınma ve azığı olan mübarek aya girmiş bulunmaktayız. Hazreti Peygamberin(sav) sünnet-i seniyyesi nazarıyla bu rahmet ayından en güzel şekilde istifade edeceğiz inşallah. Gecesinde gündüzünde; sahurunda iftarında; hep rahmet kokan Ramazan’ı teneffüs etmeye, bir ay boyunca onun boyasıyla boyanmaya çalışacağız.

1.   Ramazan ayının girmesiyle beraber Allah(cc), rahmet yağmurunu kullarının üzerine yağdırır. Cömertlik ve keremiyle kullara ihsanda bulunur. Bu ihsan Ramazan ayında hem zahiren hem de batînen hissedilir. “Ramazan’ın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da ateşten azatlık…”(  İbn-i Huzeyme, Sahîh, III, 191)

   Hz. Ali’den(ra) rivayet edildiğini göre Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Ramazan ayı girdiğinde Yüce    Allah, Arş’ın taşıyıcısı olan meleklere şu emri verir: “Haydi kendi tesbihlerinizi bırakın artık, Muhammed ümmeti için istiğfarda bulunun!” (Râmuzu’l-Ehâdîs, Hadis no: 584)

Ramazan ayı içerisinde yapılan ibadetlerin feyiz ve bereketi diğer aylarda yapılan ibadetlerin feyiz ve bereketinden daha fazladır. Ramazan ayında yerine getiren bir farz diğer aylarda yerine getirilen yetmiş farz gibidir. Normal zamanlarda yapılan amellerin, on misli sevaptan yedi yüz misline kadar sevabı vardır. Ramazan ayında yapılan ibadetlerin ise yedi yüzden, elli binlere hatta Kadir Gecesi’nde yüz binlere kadar ulaşan sevabı vardır.

   Ebu Hureyre’nin(ra) rivayetine göre, Resulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “ Âdemoğlunun işlemiş olduğu her iyilik ve ibadet, sevap bakımından on katından yedi yüz katına, Allah’ın dilediği sayıya kadar artar.” ( İbni Mâce, Sıyam: 1)

   Sevabı hesapsız olan bir aya kavuşmak müminler için büyük bir fırsattır. Bu fırsattan istifade etmek ise büyük bir sevinç ve neşe kaynağıdır. Her anının iyi değerlendirilmesi gereken fırsat ayı Ramazan’a bizleri kavuşturan Allah’a(cc) ne kadar hamd etsek azdır.

   Nadr ibni Şeyban’dan(ra) rivayetle Resul-i Ekrem Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:

   “Allah Azze ve Celle size Ramazan’da oruç tutmayı farz kıldı, ben de teravih namazı kılmak ve Kur’an okumak için gece uyanık kalmanızı sünnet kıldım. Kim inanarak, ihlâsla hareket edip sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutar, gecesinde de uyanık kalır, teravih namazı kılıp Kur’an okursa annesinden doğduğu gün gibi günahlarından arınmış olur.” ( Nesâi, Sıyam: 40; Müsned, 1:195)

Ramazan ayı içerisinde Peygamber Efendimizin(sav) tavsiye ettiği hususlara riayet ederek bu ayın hayır ve bereketinden en üst derecede istifade etmeye gayret edelim.

Peygamber Efendimiz(sav), Ramazan ayında ümmetine beş nimetin hediye edildiği müjdesini vermektedir.

    Cabir ibni Abdullah (ra), Resul-i Ekrem Efendimiz (sav) şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:

“Ümmetime Ramazan ayında beş şey ihsan edildi. Bunlar daha önceki peygamberlerin ümmetine verilmemişti.

   Birincisi: Ramazan ayının ilk gecesi olunca Cenab-ı Hak onlara rahmetiyle bakar. Allah kime rahmetiyle bakarsa, onu hiçbir zaman azaba çarptırmaz.

   İkincisi: Oruç tutanların ağızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur.

   Üçüncüsü: Gece ve gündüz melekler oruç tutanların bağışlanması için Allah’a yalvarırlar.

   Dördüncüsü: Allah o gün cennetine emir verir ve şöyle buyurur: ‘Ey cennet, kullarım için hazırlan, süslen. Dünya sıkıntılarından kurtulup benim huzuruma ve ikramıma gelip istirahat etmeleri yaklaştı.’

   Beşincisi: Ramazan’ın son gecesi gelince de, Allah oruç tutan kullarının hepsini affeder.

Sahabilerden bir zat sordu: “Ya Resulullah, bu gece Kadir Gecesi midir?”

Peygamber(sav) “Hayır,” dedi, “bilmez misiniz, işçiler gün boyu çalışıp da işlerini bitirdikleri zaman ücretlerini almıyorlar mı?” ( Tergib ve’t-Terhib, 2:92)

   “Ramazan, Allah’ın kullarının umumi bir affıdır. Günah işlemiş, hayırdan geri kalmış, ayağı sürçmüş, gaflete düşmüş, Allah’ın huzuruna varacağını unutup dünyaya dalmış tüm nefisler için bir ikazdır. Bu affa icabet etmeyen ve davete kulak vermeyenlerin Allah katında hiçbir mazereti yoktur. Zira Allah’u Teâlâ ziyafete çağrılan davetliler için evin köpeği hükmünde olan şeytanları bağlamıştır. Davete icabet etmeyenlerin hiçbir mazeretleri kalmayacaktır.” (İnzar Dergisi, Ramazan Özel Sayısı Müslim, Savm 1)

   Şeytanların bağlandığı, mükâfatların, hayır ve bereketin ziyadeleştiği bu mübarek ayda Kur’an ve sünnet-i seniye çerçevesinde hareket ederek Ramazan fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Peygamber Efendimiz(sav), Ramazan ayına ulaşmak için dua etmiş, böylesine büyük mükâfatların verildiği bir aydan istifade etmek istemiştir. Öylesine bereketli bir ay ki, Resulullah(sav), Ramazan’ın önemi hakkında şöyle demiştir: “Eğer kullar Ramazan ayındaki üstünlükleri bilselerdi bütün senenin Ramazan olmasını isterlerdi.” 

    Rabbim Ramazan ayının hayır ve bereketinden bizleri mahrum bırakmasın. Ramazan ayından hakkıyla istifade etmeyi bizlere nasip etsin. Amin          METİN ALKAN

                                                               EĞİTİMCİ YAZAR                       


                  




2083 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DİNİMİZDE KUL HAKLARI - 19/04/2024
DİNİMİZDE KUL HAKLARI
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ - 18/03/2024
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ - 12/03/2024
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ
İSRA VE Mİ'8AC - 06/02/2024
İSRA VE Mİ'RAC
EBU UBEYDE BİN CERRAH - 21/12/2023
EBU UBEYDİ BİN CERRAH
ORTAASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKLERİ - 24/11/2023
ORATASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKÜLERİ
NAMAHREMDEN SAKINMAK - 29/09/2023
NAMAHREMDEN SAKINMAK
İSLAM DÜNYASININEN HAYIRLI GECESİ. İKİ CİHAN PEYGABERİNİN DOĞUM - 26/09/2023
İSLAM DÜNYASININ EN HAYIRLI GECESİ İKİCİHAN PEYGAMBERİNİN DOĞUMU
MÜSLÜMANA HELAL VE HARAM LOKMANIN ETKİLERİ - 27/08/2023
MÜSLÜMANA HELAL VE HARAM LOKMANINETKİLERİ
 Devamı
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam887
Toplam Ziyaret6625871