sitene türk bayrağı

   


Metin ALKAN
metin_alkan_20@hotmail.com
HARAMLARDAN SAKINAN ORUÇLUNUN SÜKUTU TESBİH, UYKUSU İBADET, DUASI MAKBULVE AMELİ DE MUAZZAF OLUR
03/05/2021
Haramlardan sakınan oruçlunun sükûtu tesbih, uykusu ibadet, duası makbul ve ameli de muzaaf olur
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
Oruç tutmaktan maksat; Allah'ın düşmanı bulunan mel'un şeytanı tepelemek, onun belinin kırmak, müminleri kandıramaz hale getirmektir. Şeytanın belini kırmak ise onun başyardımcısı olan nefsin çirkin arzularını kırmakla mümkündür. Nefsin çirkin arzuları yemek-içmekle kuvvetlenir. Öyleyse kişi sadece şeytanı tepelemek ve nefsin çirkin arzularına karşı durmak suretiyle oruçtan beklenen gerçek faydayı elde edemez. Onun için hem nefis ve şeytanın arzularını yerine getirmeyecek hem de az yiyerek nefsini terbiye altına alacak, nefsin terbiyesiyle de şeytanın faaliyetini durdurmuş olacaktır. Oruçla nefs-i emmareyi kırmak ve şehvetin mecralarını kesmek çok kutsi bir vazifedir. Çünkü oruç tutmaktaki esas maksat ta budur.
Oruç bütün ümmetlere farz kılındığı gibi bizlere de farz kılınmıştır. Onlardan bazılarına 24 saatte bir yeme izni verilmiş, bazı ümmetler gece uyumamış, aileleriyle beraber olamamıştır. Allah bizler için kolaylıklar ihsan etmiştir. Sahur vaktinden iftar vaktine kadar nefsimizi yeme-içmeden ve ailevi yakınlıktan men ederiz. İftardan sonra sahur vaktine kadar her şey serbesttir.
Orucun meşru olmasıyla ilgili olarak şu mütalaa arz edilmektedir: "Allah, mahlûkatı yaratmadan önce AKLI yarattı ve ona: "Ey akıl, bana dön!"dedi. O da döndü. Allah akıla: "Sen kimsin, ben kimim?" diye sordu. Akıl da: "Sen halık, ben de mahlûkum. Yani sen yaratıcısın ben de senin yarattığın aciz bir varlığınım." dedi. Bunun üzerine Allah: "Ey akıl, senden daha aziz ve şerefli bir şey yaratmadım." buyurdu. Sonra Allah nefsi yarattı ve ona aynı soruyu sordu: "Ey nefis, bana dön." buyurdu. Nefis hiç cevap vermedi. Sonra Allah: "Sen kimsin, ben kimim?" diye sordu. Nefis: "Sen sensin, ben benim." dedi. Bunun üzerine Allah nefse cehennemde 100 sene azap etti ve sonra nefsi cehennemden çıkardı. Yine aynı soruyu sordu. Nefis yine aynı küstah cevabı verdi. Daha sonra Allah nefsi 100 sene açlık azabına tabi tuttu. Azap bitince Allah nefse sordu: "Sen kimsin, ben kimim?" Bu defa nefis, Allah'ın Kadir-i Mutlak olduğunu anlayarak: "Ben kulunum sen de benim Rabbimsin." diye cevap verdi. Bundan sonra da Allah, nefis üzerine onu kahretmek ve ıslah etmek üzere orucu farz kıldı." Oruç nefsi terbiye eden en tesirli vasıtadır.
Mümine gereken, çeşitli ibadetler ve tatlar yaparak nefsiyle mücadele etmesidir. Peygamberimiz (SAV) şöyle buyuruyor: "Biz küçük harpten büyük harbe dönüyoruz."
Peygamberimiz (SAV)'in düşmanla çarpışmayı küçük harp olarak ashabına anlatması üzerine Ashap: "Büyük harp nedir?" diye sordu. Peygamberimiz (SAV): "Büyük harp yani cihad nefisle yapılan harptir." buyurdu. Gerçekten nefsini yenemeyen insanlar, başka hiçbir şeyle mücadele edemezler. Buradaki harpten maksat, çeşitli ibadetler vasıtasıyla nefisle cihad etmektir. Bilhassa Ramazan ayında nefisle mücadele etmek daha tesirlidir. Bu ay, mağfiretin istendiği ve sevabın bol arzulandığı bir aydır. Bu ayada nefis açlık ıstırabını, susuzluk meşakkatini daha çok çekmektedir. Dolayısıyla terbiye ve ıslah olmaktadır. Ramazan ayında olayların, isyanların ve tuğyanların azalmasının sebebi de budur.
Allah (CC) bir ayet-i kerimede şöyle buyurur:
أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَايُفْتَنُونَ:
"İnsanlar yalnız inandık demeleriyle bırakılacaklarını, imtihan edilmeyeceklerini mi sanırlar?" (ANKEBUT SURESİ - 2. AYET)
Bilindiği gibi insan, özellikle Müslüman Hak ölçülerine göre yaşamakla yükümlü tutulmuştur. Açıklanan batıldan sakınmakla emrolunmuştur. Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurur: "Ramazan ayında uykusundan uyanarak yatağında sağına-soluna dönüp kalkmaya hazırlanırken melek ona şöyle der: Ey mümin kalk artık. Allah sana feyiz ve bereket versin." O kimse sıcak yatağından namaz kılmak düşüncesiyle kalktığında yatağı ona şöyle dua eder: "Allah'ım bu kuluna cennette benden daha üstün yataklarda yatmayı nasip eyle." Abdest almak için terliklerini giydiğinde terlikleri ona şöyle dua eder: "Allah'ım! Bu kulunun ayaklarını sırattan geçerken kaydırma." Abdest alacağı kabı eline alınca, kap: "Allah'ım bu kuluna cennetin en müstesna kaplarını kullanmayı nasip et." diye dua eder. Nihayet o kişi namaza durduğunda namaz kıldığı yer Allah'a şöyle dua eder: "Allah'ım! Bu kulunun kabrini genişlet, mezarını imanın, Kur'an'ın, namazın ve orucun nurlarıyla aydınlık kıl, onu geniş rahmetine nail eyle." Allah o kuluna rahmet nazarı ile bakar ve dua ederken ona şöyle buyurur: "Ey sevgili kulum! Dua senden, kabul etmek benden, istemek senden vermek benden, tevbe etmek senden bağışlamak ta benden."
Peygamberimiz (SAV) şöyle buyuruyor: "Haramlardan sakınan oruçlunun sükûtu tesbih, uykusu ibadet, duası makbul ve ameli de muzaaf olur." Yani amellerinin sevabı kat kat verilir. Bire on, bire yüz, bire yedi yüz ve daha fazlası...
Allah CC selamı bereketi Rahmeti üzerinize olsun..
METİN ALKAN
EĞİTİMCİ YAZAR

 



609 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ŞU AHİR ZAMANDA KIYAMET ALAMETLERİ - 31/08/2024
ŞU AHİR ZAMANDA KIYAMET ALAMETLERİ
MUHARREM AYI- AŞURA GÜNÜ ÖNEMİ VE DEĞERİ - 17/07/2024
MUHARREM AYI-AŞURA GÜNÜ ÖNEMİ VE DEĞERİ
DİNİMİZDE KUL HAKLARI - 19/04/2024
DİNİMİZDE KUL HAKLARI
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ - 18/03/2024
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ - 12/03/2024
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ
İSRA VE Mİ'8AC - 06/02/2024
İSRA VE Mİ'RAC
EBU UBEYDE BİN CERRAH - 21/12/2023
EBU UBEYDİ BİN CERRAH
ORTAASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKLERİ - 24/11/2023
ORATASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKÜLERİ
NAMAHREMDEN SAKINMAK - 29/09/2023
NAMAHREMDEN SAKINMAK
 Devamı
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam602
Toplam Ziyaret6733217