sitene türk bayrağı

   


Metin ALKAN
metin_alkan_20@hotmail.com
ORUCUN BAYRAMI
25/05/2020
ORUCUN BAYRAMI
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
İslam`ın beş şartından biri olan oruç, hicretten bir buçuk sene sonra şabân ayının onuncu günü farz kılınmıştır. Ramazan orucunun farz kılınışının delili; kitap, sünnet ve icmâ,kıyas`dır.
Orucun Farz Kılındığını Bildiren Ayeti Kerime : ``Ey iman edenler! Sizden öncekilere oruç farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Umulur ki (günahlardan) korunursunuz.´´ (Bakara Sûresi, 183)1 Âdem Aleyisselam`dan beri bütün peygamberler ve ümmetler üzerine orucun farz kılındığı ve bütün şeriatlarda tayin edilmiş eski bir ibadet olduğu da böylece meydana çıkmıştır. Fakar bilhare Yahudi ve Hristiyanlar, mükellef oldukları oruçların günlerini, sayılarını ve şartlarını değiştirmişler, perhiz vesair isimlerle uydurma törenler ortaya koymuşlardır. Allâh-u Te`âlâ Hazretleri, bu ümmet üzerine orucun farz edilişini kuvvetlendirmek, iman ehlini oruca teşvik, nefislerini tatmin (rahatlatmak) için, orucun geçmiş ümmetlere de farz kılındığını beyan buyurmuştur.
Çünkü oruç, insanların nefislerine zor ve ağır gelen bir ibadettir, zor olan her şeyin ise, herkese farz olması kalpleri rahatlatır. Uleme ve Meşayıh, orucun suretlerini üç kısımda açıklamışlardır:
1- Nefsi, yemek, içmek veya cima` (cinsî münasebet) den oruç niyetiyle men etme anlamına gelen bu oruç, avam (sıradan) müminlerin orucudur.
2- Havâss (hususî kullar)`ın orucu ise bütün haramlardan vazgeçmektir.
3- Ehassu`l-Havâss (en hususî kullar)`ın orucu da, Mevlâ Teâlâ`dan gayri herşeyden vazgeçmektir.
``Sayılı günlerde (oruç tutun).
Artık sizden her kim (bu oruç günlerinde) hasta veya bir sefer üzerinde olur (ve orucu yemiş bulunur)sa, (onun üzerine bilahere iyi olunca veya yolcuğunu bitirip ikamete başlayınca) sair günlerden (tutamadığı günlere karşılık) sayılı (günler oruç tutmak) vardır.
(Fazla ihtiyarlık, şifa beklenmeyen devamlı hastalık gibi sebeple oruç tutmaya) gücü yetmeyenlere de (yedikleri her güne karşı) bir yoksul doyumu fidye (vermeleri gerekir.) Bununla beraber kim (gönül) isteğiyle bir hayır yaparsa (bir yoksuldan fazlasını doyurur veya fidyeyi arttırır veya hem oruç tutar, hem fidye verirse), işte bu, onun için daha hayırlıdır.
Oruç tutmanız sizin için (yiyip fidye vermenizden) hayırlıdır. Eğer (oruçtaki fazileti) bilseydiniz (onu seçerdiniz).
(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki, Kur`an insanlara bir hidayet ve hakka ulaştıran, hakla batılı ayıran açık ayetler halinde bu ayda indirildi. Artık sizden kim bu aya erişirse onun orucunu tutsun. Kim hasta olur veya seferde bulunursa, tutamadığı günler sayısınca başka günler (de kaza etsin!)
Allah size kolaylık diler; güçlük istemez. (Onun için hastalık ve sefer hallerinde oruç tutmamanızı mubah kılmıştır.) Bu kolaylığı sayıyı tamamlamanız ve size yol gösterdiğinden dolayı Allâh`ı büyük tanımanız için meşru kılmıştır. Umulur ki şükredersiniz.´´ (Bakara Sûresi, 184-18
VE.. RAMAZAN BAYRAMININ DOĞUŞU
Ramazan Bayramı, Hicret`in ikinci yılından sonra kutlanmaya başlandı. Bu bayramda yapılması gereken tüm törenler ve ibadetler Peygamber efendimiz Allah resulü Hz.Muhammed (sav) tarafından düzenlendi. İlk ramazan bayramıyla ilgili işlemler de onun tarafından yapıldı.Ramazan orucu da ilk defa bu yıl farz kılınmış, bu ayı oruçla geçiren rnü`minler sonraki ayın (şevval) ilk üç gününü bayram olarak kutlamışlardır. Bu sebeple bu bayrama Ramazan Bayramı denmiştir.
Sa`d bin Evs el-Ensârî anlatıyor: Resulullah Sallal-lahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur.
Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler:
"Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ediniz, mükâfatınızı alınız.
"Bayram namazını kıldıktan sonra bir münadi şöyle seslenir:
"Dikkat ediniz, müjde size! Rabbiniz sizi bağışladı, evlerinize doğru yola ermiş olarak dönünüz. Bayram günü mükâfat günüdür. Bugün semâ âleminde mükâfat günü olarak ilan edilir." Günümüze kadar gelen bu yapı ile imani mutluluğu yaşamakta ve yaşatmaktayız. Çok şükür ki Müslmanız Elhamdülillah . nice nice bayramlara.... Allah CC selamı , bereketi, Rahmeti üzerinize olsun.
METİN ALKAN
EĞİTİMCİ YAZAR


799 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ - 18/03/2024
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ - 12/03/2024
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ
İSRA VE Mİ'8AC - 06/02/2024
İSRA VE Mİ'RAC
EBU UBEYDE BİN CERRAH - 21/12/2023
EBU UBEYDİ BİN CERRAH
ORTAASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKLERİ - 24/11/2023
ORATASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKÜLERİ
NAMAHREMDEN SAKINMAK - 29/09/2023
NAMAHREMDEN SAKINMAK
İSLAM DÜNYASININEN HAYIRLI GECESİ. İKİ CİHAN PEYGABERİNİN DOĞUM - 26/09/2023
İSLAM DÜNYASININ EN HAYIRLI GECESİ İKİCİHAN PEYGAMBERİNİN DOĞUMU
MÜSLÜMANA HELAL VE HARAM LOKMANIN ETKİLERİ - 27/08/2023
MÜSLÜMANA HELAL VE HARAM LOKMANINETKİLERİ
ANADOLU'YA GİRİŞİN KAPISI MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI 26 AĞUSTOS 1071(952. YIL - 26/08/2023
ANADOLU'YA GİRİŞİN KAPISI MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI 26 AĞUSTOS 1071 (952. YIL)
 Devamı
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam435
Toplam Ziyaret6598169