sitene türk bayrağı

   


Metin ALKAN
metin_alkan_20@hotmail.com
mi'rac gecesi
10/03/2021
﷽‎
Rahman ve Rahim Olan Allah'ın adıyla

MİRAÇ GECESİ NEDİR?
İsra ve Miraç (الإسراء والمعراج‎) veya Miraç Gecesi olarak da bilinen Gece Yolculuğu, (Hicri Takvimde 7. Ay olan] Recep ayının 27. gününde gözlenmektedir. Miraç Gecesi kelime anlamıyla ‘Yükseliş Gecesi' anlamına gelir. Hz. Muhammed (SAV)'in Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Semaya yükselişi bu gece ile kutlanır. Bu gecenin en büyük armağanlarından biri Müslümanlara farz kılınan Namaz'dır.
Peygamberimizin (SAV) mübarek hayatındaki diğer olaylarda olduğu gibi bu Gece Yolculuğu da tüm insanlık için bir ilham kaynağıdır ve ibret alınacak bir derstir.
GENEL BİLGİ
İsra ve Miraç, Hz. Muhammed (SAV)'e Allah'tan vahiy gelmesinden yaklaşık 10-12 yıl sonra gerçekleşmiştir. Bu geçen dönem, Hz. Muhammed (SAV)'in üzüntü ve keder içinde olduğu bir zamandı çünkü sevgili eşi Hatice (RA)'yi ve amcası Ebi Talip'i kaybetmişti. Bu zor zamanlarında Hz. Muhammed (SAV), bu kutsal yolculukla direkt Allah ile iletişime geçmekle onurlandırıldı.
MİRAÇ GECESİ OLANLAR
Mucizevi yolculuk Miraç, iki aşamada gerçekleşmiştir. İlk olarak Hz. Muhammed (SAV), Mekke (Kabe)'den Kudüs (Mescid-i Aksa)'e gitti ve daha sonra Allah tarafından semaya yükseltildi.
Gece, Hz. Muhammed (SAV)'ten önce tüm Meleklerin lideri Cebrail (AS)'in ortaya çıkması ile başlamıştır. Daha sonra Cebrail (AS), Hz. Muhammed (SAV)'i Mescid-i Haram (Kâbe)'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürmüştür. Hz. Muhammed (SAV)'in yolculuğunun bu kısmı Kur'an'da belirtilmiştir:
"Kulu Muhammed'i geceleyin, Mescid-i Haram'dan kendisine bazı ayetlerimizi göstermek için etrafını mübarek kıldığımız Mescid- i Aksâ'ya götüren Allah, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz ki her şeyi hakkıyla işiten, hakkıyla gören O'dur." (Al-Isra Suresi 17:1)
Gecenin ortasında yapılan bu yolculuk için kullanılan ulaşım aracı, Allah tarafından Cennetten gönderilen ve Burak olarak adlandırılan ata benzer bir hayvandı. Cennetten gelen Burak ile Hz. Muhammed (SAV), bir saniye içinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya ulaştı. Mescid-i Aksa'ya ulaşırken Hz. Muhammed (SAV), kendisinden önce gelen tüm diğer peygamberlerin orada bulunduğunu fark etti. İbrahim (AS), İsa (AS) ve Musa (AS) dahil olmak üzere tüm peygamberler oradaydı. Burada Hz. Muhammed (SAV), tüm peygamberlere iki rekât namaz kıldırdı.
Daha sonra Hz. Muhammed (SAV)'e iki bardak getirildi. Bir bardak şarap ve diğer bardak ise süt ile doluydu. O (SAV), bardaklara baktı ve sütü seçti. Cebrail (AS), O (SAV)'na şöyle dedi:
"Seni fıtrata irşad eden Allah'a hamd olsun. Eğer şarabı alsaydın ümmetin azmıştı." (Nesai: 5657)
PEYGAMBERİN SEMAYA YÜKSELİŞİ
İsra ve Miraç'ın ikinci kısmında Cebrail (AS), Hz. Muhammed (SAV)'i semaya çıkardı. Bu yükseliş boyunca Hz. Muhammed (SAV) semanın yedi katının her birinde durdu. Allah'ın elçisi (SAV), her bir katta aşağıdaki Peygamberlerle buluştu.
1. Birinci katta Hz. Adem (AS)
2. İkinci katta Hz. İsa (AS) ve Hz. Yahya (AS)
3. Üçüncü katta Hz. Yusuf (AS)
.4 Dördüncü katta Hz. İdris (AS)
5. Beşinci katta Hz. Harun (AS)
6. Altıncı katta Hz. Musa (AS)
7. Yedinci katta Hz. İbrahim (AS) (Ref: Sahih Bukhari: 3207)
BEYT'ÜL-MA'MUR VE SİDRET'ÜL MÜNTEHA
Hz. Muhammed (SAV)'e daha sonra Beyt'ül-Ma'mur (göklerin tepesindeki Allah'ın Evi) gösterildi. Bu yer hakkında sorulduğunda Cebrail (AS), Hz. Peygamber (SAV)'e şöyle dedi,
"Bu, her gün 70.000 meleğin namaz kılmak için ziyaret ettiği ve daha sonra bir daha asla geri dönmediği Beyt'ül-Ma'mur'dur." (Sahih Bukhari: 3207)
Hz. Muhammed (SAV), Sidret'ül Münteha'ya (göklerin sonunu işaret eden büyük bir Sidre Ağacı) taşınmıştır. Sidret'ül Münteha, Allah'ın yarattığı hiçbir varlığın geçemeyeceği bir sınırdır. Cebrail (AS), bu ağaçta dururken Hz. Muhammed (SAV), Allah'ın bu sınırı geçmesine izin verdiği tek varlıktır.
HZ. MUHAMMED (SAV) ALLAH'I GÖRDÜ MÜ?
Hz. Muhammed (SAV), Sidret'ül Münteha'yı geçtikten sonra İlahi Varlığın huzuruna çıktı. Hz. Muhammed burada Allah'a mümkün olan en yakın noktaya ulaştı fakat Allah'ı gözleri ile görmedi. Bu durum aşağıdaki hadiste de belirtilmiştir:
Hz. Aişe (RA)'in şöyle söylediği anlatılmaktadır: "Kim sana Muhammed (SAV) Rabbini gördü derse şüphesiz ki o yalan söylemiştir çünkü Allah şöyle buyuruyor: ‘Gözler onu göremez, O ise bütün gözleri görür.' (En'am Suresi 6:103)" (Sahih Bukhari: 7380)
BEŞ VAKİT NAMAZIN BUYRULMASI
Allah'ın İlahi Mevcudiyetinin huzurunda olduğu sırada Hz. Muhammed (SAV)'e kendisi ve Ümmeti için günde 50 vakit namaz emir olundu. Bu emri Allah'tan aldıktan sonra Hz. Muhammed (SAV) geri dönerken Hz. Musa (AS) Hz. Muhammed (SAV)'e Ümmetinin buna takat getiremeyeceğini belirtmiş ve Allah'tan sayıyı azaltmasını istemeyi tavsiye etmiştir. Resul-u Ekrem (SAV), namaz vakti beşe inene kadar tekrar ve tekrar Allah'ın yanına gitmiştir. Allah sevgili Peygamberine beş vakit namazda her bir namaz için on sevabın olacağını ve böylece yine onun elli namaza denk geleceğini belirtmiştir.
İSRA AND MİRAÇ'IN HEDİYELERİ
Allah'ın elçisi Hz. Muhammed (SAV)'e bu kutsal yolculukta üç şey armağan edilmiştir:
1-Günde beş vakit Namaz (günlük 50 vakit namazın sevabına denk gelir). (Sahih Bukhari: 7517)
2-El-Bakara Suresi'nin son ayetleri (Son İki Ayet)
3-Allah'ın Hz. Muhammed (SAV)'in Ümmeti'nin Allah'a şirk koşmak dışındaki günahlarının affedileceğine dair vaadi. (Sahih Muslim: 173)
HZ. MUHAMMED (SAV)'E "CENNET" VE "CEHENNEM" GÖSTERİLDİ
Bu kutsal Miraç yolculuğu sırasında Hz. Muhammed (SAV) ayrıca Cebrail (AS) tarafından Cennet ve Cehenneme götürüldü. Bu ziyaret sırasında Hz. Muhammed (SAV) cennet sakinlerine lütfedilecek olan şeyleri ve aynı zamanda cehenneme giren insanlara yapılacak olan işkenceleri ve azapları da gördü.
HZ. MUHAMMED (SAV) MEKKE'YE GERİ DÖNDÜ
Peygamber (SAV) yolculuğunu tamamladıktan sonra Burak'a binerek Mekke'ye döndü. Miraç, bir gece boyunca gerçekleşmiştir.
Ertesi sabah Hz. Muhammed (SAV), Mescid-i Haram'a gitti ve insanlara yolculuğunu anlattı. Kafirler bu durumu iman edenleri küçük düşürme adına bir fırsat olarak gördü. Hz. Muhammed (SAV)'in daha önce hiç Mescid-i Aksa'ya gitmediğini biliyorlardı ve bu yüzden O (SAV)'ndan burayı anlatmalarını istediler. Kafirler, Hz. Muhammed (SAV)'in gerçeği ile bire bir uyuşan Cami tarifi üzerine şaşkına döndü. Kafirler Hz. Muhammed (SAV)'e: "Kusursuz ve doğru şekilde tarif ettin" dediler fakat yine de İslam'ı benimsemediler ve daha fazla kanıt istediler.
Bir grup kâfir bu durumu Ebu Bekir (RA)'e anlattıklarında Ebu Bekir (RA) onlara "Hz. Muhammed (SAV) bunu söylediyse şüphesiz doğrudur" dedi. Bu, Ebu Bekir'in inancındaki sağlamlığı göstermektedir ve bu olaydan dolayı ona Resul-u Ekrem (SAV) tarafından Sıddık (doğru sözlü, dürüst) unvanı verilmiştir.
SONUÇ
Miraç, dünya genelindeki tüm Müslümanların hayatlarında büyük bir öneme sahiptir. Miraç, Allah'ın sadece Hz. Muhammed (SAV)'e ihsan ettiği en kutsal mucizelerinden biri olarak kabul edilir.
Bu yolculuk, İslam'da dini bir öneme sahip olsa da Hz. Muhammed (SAV) hiçbir zaman bu yolcuğunu kutlamamış veya Ümmetine kutlamalarını emretmemiştir. Öte yandan bu büyük olayı, Allah'ın lütfunu talep edip ihtiyaç sahiplerine yardım ederek ve Allah'ın ve Elçisinin önerdiği / öğrettiği iyi işleri yaparak anabiliriz. Allah CC selamı bereketi Rahmeti üzerinize olsun.
METİN ALKAN
EĞİTİMCİ YAZAR

 



570 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ - 18/03/2024
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ - 12/03/2024
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ
İSRA VE Mİ'8AC - 06/02/2024
İSRA VE Mİ'RAC
EBU UBEYDE BİN CERRAH - 21/12/2023
EBU UBEYDİ BİN CERRAH
ORTAASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKLERİ - 24/11/2023
ORATASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKÜLERİ
NAMAHREMDEN SAKINMAK - 29/09/2023
NAMAHREMDEN SAKINMAK
İSLAM DÜNYASININEN HAYIRLI GECESİ. İKİ CİHAN PEYGABERİNİN DOĞUM - 26/09/2023
İSLAM DÜNYASININ EN HAYIRLI GECESİ İKİCİHAN PEYGAMBERİNİN DOĞUMU
MÜSLÜMANA HELAL VE HARAM LOKMANIN ETKİLERİ - 27/08/2023
MÜSLÜMANA HELAL VE HARAM LOKMANINETKİLERİ
ANADOLU'YA GİRİŞİN KAPISI MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI 26 AĞUSTOS 1071(952. YIL - 26/08/2023
ANADOLU'YA GİRİŞİN KAPISI MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI 26 AĞUSTOS 1071 (952. YIL)
 Devamı
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam703
Toplam Ziyaret6599127