sitene türk bayrağı

   


Tarık Yüksel Zeren
tzeren@hotmail.com
SALGINDAN DERSLER
18/04/2020

SALGINDAN DERSLER

           Herkese selam

           İnsanlık olarak, büyük bir salgınla Covid-19 karşı karşıyayız. Dünyanın her yerindeki bilim insanları bu virüsü tanımak, anlamak için büyük bir çaba harcıyorlar. Gelinen bu noktada, henüz virüsün nasıl bulaştığı, nerede, ne kadar tutunduğu, hangi organlara ne kadar zarar verdiği tam olarak bulunmuş değil. Yayınlanmış bilimsel çalışmalar artıyor, malesef birbiri ile çelişen yayınlar da mevcut. Virüs tam tannmadığı içinde mücadele etmek o kadar kolay görünmüyor.

           Aslında Covid-19 virüsünün daha önceden karşılaştığımız,değişik formdaki Sars, Mers gibi akrabalarını, tanıyoruz. Aynı zamanda grip diye bildiğimiz İnfluenza virüsünü de epey bir zamandır tanıyoruz. Bildiğimiz bir şey daha var. Formu ne olursa olsun virüslerle mücadele etmenin ne kadar zor olduğu.

             Kimse endişe etmesin,İnsanlık olarak, Covid-19 salgınını da atlatacağız. Fakat bilinmesi gereken bir şey daha var. Ne zaman, nasıl olur bilinmez ama genetiği değişmiş daha tehlikeli virüslerle karşılaşma ihtimalimiz de yüksek.

              Bu bilinçle,bilimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Adı,sanı,kimliğini bilmediğimiz,dünyanın her bir yanında canla başla çalışan bilim insanlarına minnettarız. Hem teşekkür etmeliyiz, hem de daha fazla desteklemeliyiz.

              Bu sıkıntılı sürecin, bize öğretmesi gerekenler de var;

          1- Hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Bu bağlamda bilimi gereken önemi vermeli,eğitim öğretimi ona göre dizayn etmemiz şart. Aynı zamanda bilimin, kötü amaçla kullanımının önüne de geçmeliyiz.

          2- Özgürlüğün değerini daha güçlü bir şekilde anladık. Özgürlük yoksa bilimde yok. Fikirler özgürce ifade edilmeli ki insanlık olarak ilerleme sağlayalım.

          3- Dünya eskisi kadar büyük değil. Birbiriyle mücade etmeyi bırakıp, ortaklaşa birlikte mücadele etme mekanizmaları oluşturmalı.

           4- Dünya da neyi paylaşamadığımızı tekrar düşünmeliyiz. İnsanlığın ortak değerlerinde,sosyal adalet, doğayı koruma gibi hep birlikte çalışmalıyız.

           5- Dünyayı yöneten, hırslı yöneticilerden arındırmalıyız. Çevreyi, insanlığı,barışı önceleyen liderlere ve kurumlara ihtiyacımız var.

                Son olarak, gerçekten daha güzel,daha yaşanabilir bir dünya kurabiliriz. Bu tür salgınlar bunun için iyi bir fırsat. İyiliği önceleyen kötülüklerden kaçınan bir dünya niçin olmasın?

                 Sağlıcakla Kalın



942 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YENİDEN BAŞLAMAK - 08/08/2021
YENİDEN BAŞLAMAK
GERÇEKLER ACIDIR - 14/06/2021
GERÇEKLER ACIDIR
İNSAN ODAKLI YENİ DÜNYA DÜZENİ-2 NEDEN Mİ? - 07/03/2021
İNSAN ODAKLI YENİ DÜNYA DÜZENİ-2 NEDEN Mİ?
İNSAN ODAKLI YENİ DÜNYA DÜZENİ-2 NEDEN Mİ? - 07/03/2021
İNSAN ODAKLI YENİ DÜNYA DÜZENİ-2 NEDEN Mİ?
İNSAN ODAKLI YENİ DÜNYA DÜZENİ - 23/11/2020
İNSAN ODAKLI YENİ DÜNYA DÜZENİ
SALGIN ve EĞİTİM - 07/10/2020
SALGIN ve EĞİTİM
SALGIN ve EĞİTİM - 07/10/2020
SALGIN ve EĞİTİM
AYTAÇ'a MEKTUP - 13/08/2020
Merhaba Aytaç
ALİ öldün'mü? - 01/06/2020
ALİ öldün'mü?
 Devamı
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam354
Toplam Ziyaret6625338