sitene türk bayrağı

   


Melahat Canbaz
melahatcanbaz@windowslive.com
ZAMANI YÖNETMEK
03/07/2015

                               ZAMANI YÖNETMEK

İnsanoğlu yaratıldığından bu yana, yönetmek işini hep cazip bulmuştur. Yöneten olmak, son sözü söyleyen olmak  insanoğlunun fıtratında olan, ruhuna hoş gelen şeylerdir. Yönetmek çok kolay bir işmiş gibi algılansa da, herkes bu konuda bir sürü ahkam kesse de, yaşanılan süreç içinde ne kadar zor olduğu anlaşılır. İnsanı yönetmek, aileyi yönetmek, grubu yönetmek, kurumu yönetmek, devleti yönetmek…. Bütün bunların yanında yönetilmesi çok zor olan başka bir şey daha vardır; zamanı yönetmek.

Zamanı yönetmek, işin en zor olanıdır. Zamanı yönetmek,  hizmetimize sunulmuş zamanı en iyi şekilde kullanmaktır. Kendimize, sevdiklerimize, milletimize, en önemlisi de vatanımıza faydalı olacak bir şeyler yaparak, harcamaktır.İnsanoğlunun zamanı yönetme konusunda çok büyük sıkıntıları vardır. Elinde olan zamanı kaliteli bir şekilde harcayıp, insanlığın hizmetine sunabilmektir,esas olan.  Allah insanlara 24 saat, çok uzun bir zaman vermiş. İlk etapta 24 saat insana ne kadar da çok geliyor. Harca harca bitmez algısı yaratıyor, insanın kafasında. Güne erken başlayan bir insanın ilk düşündüğü şey bence; önünde hiç bitmeyecek saatler ve dakikaların var olduğu.  Günün bitmesine saatler var. Bu düşünceyle birlikte başlıyor zamanı yönetmeye, yani yönetememeye. Hunharca zamanı harcıyor.Oysa sabah kalktığında bu günde yapılması gereken çok şey vardı, kafasında. Bir bakmış gün bitivermiş. Günlergünleri  bu şekilde kovalar gider, maazallah. Oysa bu başarısızlığın farkında değildir.Zamanı bu kadar kötü yönetmesinin sebeplerini bilmemektedir. Bütün bu başarısızlığının,  zamanı kaliteli ve verimli bir şekilde  yönetememesinin en büyük sebebi; güne planlı ve programlı başlamamasıdır. Plan, bir işin başından sonuna kadar ne yapacağımızın somut bir göstergesidir. İşin basamaklarını gösterir.İşin hangi aşamasına ne kadar zaman harcayacağımız konusunda kişiye bilgi verir, yönlendirir. İnsan plan yaptıktansonra ben bu işi bir saat, on saat, bir günde bitiririm, diyebilir.

 İnsanlar hep geçmiş zamanı geri getiren bir zaman makinası olsa diye hayal etmişlerdir. Hatta zamanı geri getiren  zamanmakinası  ile ilgili, bir çok filmler çekmişlerdir. Hep geçmişteki zaman geri gelse neler yapacaklarından, nasıl değerlendireceklerinden bahseder dururlar. Keşke şöyle yapsaydım, böyle yapsaydım,diye konuşan birçok insana, şahit olmuşsunuzdur. Ben insanların geçmiş zamana olan özlemlerini anlayamıyorum. Geçmiş zamanı geri getirme hayalleri kurarlarken bile, zamanı boşu boşuna harcadıklarının farkında bile değil, bu insanlar. O günler geri gelse şunu yaparım bunu yaparımdiyenler hayal kuruyorlar. Geçmiş, zaten geçmiş. Bir daha o zamanı yaşamanın hiçbir yolu yok. İnsanoğlunu başarısızlığa götüren de bu bence. Geçmişe takılı kalmak. Geçmişle yaşamak.

En iyi zaman,kalan zamandır. Geçen bir dakikayı geri getirmemiz mümkün değil. Aslında her insan bunun bilincindedir, ama yine  de geçmişe özlemini bir türlü gem vuramaz. Oysa gelecekteki zamanını en iyi şekilde değerlendirmek için çaba sarfetse, ne kadar mutlu ve başarılı olur. Çevremde çok sık duyduğum bir cümle var. Bu yaştan sonra. Zamanı bilinçsizce eritmenin anahtarı, bu cümle.Ben bu cümleyi yaşlı, orta yaşlı , genç, hemen hemen her kesimden duyuyorum. O kadar klişe olmuş ki bu cümle, gençler bile sırf espri olsun diye, bu yaştan sonra diye başlıyorlar, konuşmaya. İnsan hangi yaşa kadar ne yapar, hangi yaştan sonra ne yapmaz, bilemiyorum. Kesin çizgiler yok bence. İnsanlar ölmedikten sonra yaşam kalitesini yükseltmek,  her anı daha iyi yaşamak, zamanı en iyi şekilde kullanıp, insanlara faydalı olmak, gayreti içinde olabilir. Bir arkadaşımdan, 80 yaşında bir amcanın Hukuk Fakültesi okuduğunu duymuştum. Ne kadar iyi bir örnek. Ben artık 80 yaşındayım, ölümü beklemem lazım , demesi  mi gerekiyor, yoksa kimseyi aldırmadan yoluna mutlulukla devam etmesi mi,yorum size kalıyor. Ben yoluna devam etsin diyenlerdenim. Kendini ayakta tutacak, hayat verecek güzel bir uğraş bulmuş, kanımca. Tabii bu amcamıza da bu yaştan sonra Hukuk okumak, şeyyy  ne gerek var, diyebilen yürekli insanların olduğu gibi, kimbilir bu amca kafayı mı yedi, diye düşünen bir sürü insan olmuştur.

                 Dünü geri getirmek imkansız, yarına çıkacağımızı Allah biliyor. O zaman, içinde yaşadığımız zamanı iyi yönetmek, o andan büyük bir mutluluk duymak gerekir. İnsanoğlu yere 5 kuruş düşürse, hemen yerlere bakar. Parayı buluncaya kadar gözü yerde olur. Halbuki İnsanoğlu her gün yere 24 saat düşürüyor. Düşürülen parayı bulma umudu var ama, maalesef biten zamanı geri getirme umudu yok.

Geçmiş bir daha geri gelmeyecek. Artık bundan sonra geleceğe bakmak lazım. Geçmiş dönemlerde çoğu şeyin etkisiyle, ergenlik, gençlik, yokluk,  vs. bir çok sebepten dolayı zamanı iyi yönetememiş, yapmak istediklerimizi yapamamış olabiliriz. Ama artık tren kaçtı, diyerek çok üzülmek faydasız.Geleceğe bakmak lazım. Geçmiş zamanı üzülmektense gelecek zamanda neler yapabiliriz, onu düşünmemiz lazım.Kalan zamanı en iyi şekilde değerlendirmemiz lazım.Halbuki geçmişte bir şeyleri yapamamanın acısının, insanı daha çok kamçılaması lazım. Hatta kalan zamanı iki kat daha fazla değerlendirmek lazım. Yapamadıklarımızla, yapacaklarımız çok efor gerektirir. Geçmişi düşünmek insanın bu eforunu ,enerjisini düşürür. Zamanın, gözlerimizin önünden akıp gitmesine izin vermemeliyiz. Gençlik, zamanı hep ezmek peşinde.Hiç bir şey yapmadan aylak aylak oturup, vur patlasın çal oysan gibi, yaşamanın adı da zamanı ezmek oluyor. Çoğu insan da zamanı böyle eziyor. Zamanı kaliteli yönetme ve kaliteli kullanma konusunda herkes vebal altında.Bundan herkes sorumlu. Bize verilen bu cevheri, insanlığın ve kendimizin hizmetine sunmalıyız. Bir işe başlamadan önce bir plan yapmalıyız. Plan bizim zamanı yönetme konusunda en büyük yardımcımızdır. Geçmişi geçmişte bırakalım. Gelecek için çok kaygılanmayalım. Bu gün üzerimize düşen ne varsa en iyisini yapalım. Hayata pozitif bakalım. Bardağın dolu kısmını görelim. Hayata pozitif bakmamızın, zamanı kaliteli yönetme veverimli  kullanma yönünde olumlu etkisi vardır. Güzel bakan güzel görür. Güzel gören güzel işler yapar.

   Zamanı en iyi yöneten olmanız dileğimle.

Melahat CANBAZ

EBS Acıpayam Tems.Kad. Koms. Bşk.

 

 

                                                                                                 

 



3643 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

VEFA İNSANA YAKIŞAN YÜCE BİR ERDEMDİR - 17/11/2019
VEFA İNSANA YAKIŞAN YÜCE BİR ERDEMDİR
KİŞİLİĞİNİ TAMAMLAMIŞ İNSAN - 28/03/2017
KİŞİLİĞİNİ TAMAMLAMIŞ İNSAN
HASET ETMEK - 10/06/2016
HASET ETMEK
KARANLIĞIN EN KOYU OLDUĞU AN, AYDINLIĞIN EN ÇOK YAKLAŞTIĞI ZAMANDIR - 19/01/2016
KARANLIĞIN EN KOYU OLDUĞU AN, AYDINLIĞIN EN ÇOK YAKLAŞTIĞI ZAMANDIR
SABIRLA YENEN KORUK HELVA OLUR - 04/11/2015
SABIRLA YENEN KORUK HELVA OLUR
DİKKAT İŞ VAR! - 25/08/2015
DİKKAT İŞ VAR!
DEĞERLERİMİZ, ANA SÜTÜ GİBİ CANDAN, ANA SÜTÜ GİBİ TEMİZ - 20/05/2015
DEĞERLERİMİZ, ANA SÜTÜ GİBİ CANDAN, ANA SÜTÜ GİBİ TEMİZ
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam1033
Toplam Ziyaret6620969