sitene türk bayrağı

   


Acıpayam'a bağlı Yazır Kasabasında bulunan tarihi Yazır Ömer Ağa Camisinde restorasyon çalışmalarına başlandı.

TARİHİ YAZIR CAMİSİNDE RESTORASYON
 Acıpayam ilçesinin Yazır beldesinde ahşap tavan, süsleme ve sütunlarıyla 13. yüzyıl Selçuklu camilerinin devamı olarak nitelendirilen Hacı Ömer Ağa Camisi'nin restorasyonu başladı.

Yazır Belediye Başkanı İmdat Altun, yaptığı açıklamada, Hacı Ömer Efendi tarafından 1802 yılında yapılan ve 2003 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından basit onarımdan geçirilen tarihi Hacı Ömer Ağa Camisi'nin restorasyonunun başladığını bildirdi.




Resimlerle kaplı duvarlarıyla

Türkiye'de benzeri olmayan caminin bir çok tarihi eseri bünyesinde barındırdığını ifade eden Altun, "Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla inşallah camimizde bir 200 yıl daha ibadet edilir. Tarihi camiye, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekeceğine inanıyoruz ve bu yönde tanıtım çalışmaları yapacağız" diye konuştu.


Restorasyonu üstlenen firmanın, caminin iç beden duvarları üzerindeki kalem işi tezyinata yönelik sağlamlaştırma ve yapısal sorunları giderme çalışmalarını yürüteceğini kaydeden Altun, çalışmaların 14 Eylül 2014 tarihine kadar tamamlanacağını belirtti.

Restorasyonu yürüten firma yetkilisi Hulusi Çalışkan da caminin içerisindeki tarihi eserlerin elden geçirilerek gün ışığına çıkarılması amacıyla titiz çalışma yürüttüklerini bildirdi. 

Yazır beldesinde yaşayan vatandaşlardan 76 yaşındaki Cemil Yılmaz ise caminin eski haline getirileceği ve tarihin korunacağından dolayı memnun olduklarını dile getirdi.




YAZIR CAMİSİNİN TARİHÇESİ !

1802 yılında Hacı Ömer Efendi tarafından yaptırılan Hacı Ömer Ağa Camii, mimari ve süsleme özellikleri ile 13. Yüzyıl ağaç direkli Selçuklu camilerini hatırlatmaktadır. Süslemesi bakımından oldukça zengin ve değişik bir durum gösteren caminin duvarları içeride, üç sıra panolar halinde resimlerle süslenmiştir. Yer yer perspektifin denendiği bu resimlerde minyatür üslubu ağırlığını hissettirmektedir. Resimlerin panolar halinde duvar yüzeylerine çizilişlerinde gösterişten kaçınıldığı ve daha ferahlatıcı bir atmosfer oluşturulmaya çalışıldığı gözlenmektedir. Bu resimlerde özellikle cami, natürmort, bitki ve ağaç motiflerine yer verilmiştir. Ayrıca caminin tavanı da çıtalarla küçük karelere ayrılmış ve bu kareler, belirli aralıklarla serpiştirilmiş bitki motifleriyle süslenmiştir.



3536 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam125
Toplam Ziyaret6625109