sitene türk bayrağı

   


GEBELİK ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

08/11/2022

Gebelik testinin pozitif çıkması ile anne ve baba olmak isteyen ailelerde büyük bir mutluluk yaşanır.

GEBELİK ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

Gebelik süresince anne adayında hormonal değişikliklerle beraber bedensel ve ruhsal değişiklikler de oluşur. Bu nedenlerle anne adayının gebelik süresince takibi hem anne adayı hem de bebek sağlığı için çok önemlidir.

   Anne adaylarının sağlıklı ve iyi bir gebelik geçirebilmeleri için yapılacaklar, anne adayı daha gebe kalmadan başlar.

   Gebelik öncesi bazı tetkiklerin yapılması ve bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene en ideal olanıdır. Gebelik düşünen adaylara yapılan muayene ile gebeliğe engel olabilecek veya gebelik sırasında sıkıntı olabilecek konular ortaya çıkarılır. Ayrıca gebelik düşünen adaylara şu tetkikler önerilmektedir:

Tam kan sayımı

Vitamin B12

   Kansızlık ve vitaminsizlik gebelik öncesi ve gebelikte anne adayı ve bebeğin sağlığını etkiler. Duruma göre verilen tedavi ile kansızlık ve vitamin eksikliği tedavi edilir.

Kan biyokimyası ve bazı hormon tetkikleri yapılmalıdır. Kan şekeri, tiroid fonksiyon bozuklukları, karaciğer, böbrek ve kemik metabolizması ile ilgili tetkikler yapılıp gerekirse tedavi başlanmalıdır.

Hepatit B taraması mutlaka yapılmalıdır. Hepatit B taşıyıcısı olan anne adayları doğumda hepatit B enfeksiyonunu bebeklerine bulaştırabilirler. Bu nedenle taşıyıcı olan anneler gebelikte özellikle takip edilmelidir.

Kızamıkçık(Rubella): gebelikte anne adayının kızamıkçık enfeksiyonu geçirmesi bebeklerde çok ağır hasarlar bırakabilir. Bu yüzden gebelik öncesi annenin kızamıkçık geçirip geçirmediğinin testi yapılmalıdır. Anne eğer kızamıkçık geçirmediyse aşı uygulaması yapılabilir.

Toxoplazma: İyi pişilmemiş et, çiğ et, kedi feçesi ile enfekte olmuş sebze ve meyvelerle geçen bir hastalıktır. Bebekte ciddi hasarlar bırakabilir. Bu nedenle gebelik öncesi bu hastalıkla ilgili tetkikler mutlaka yapılmalıdır.

CMV(Sitomegalavirüs): gebelikte geçirilen cmv enfeksiyonu da bebekte hasar bırakabilen hastalıklardandır.

   Yukarıda anlattığımız gibi annede gebelikten önce var olan veya gebelik sürecinde de geçirebileceği bazı hastalıklar bebeğe geçerek onu etkileyebilir. Bu nedenle de kadın doğum uzmanı gebelik öncesi ve gebelik sırasında yaptığı kontrollerde bu enfeksiyonlarla ilgili tetkikleri yapmalıdır.

   Dünya Sağlık Örgütü hem anne adaylarına gebelik öncesi ve gebeliğin ilk 3 ayında Folik asit,demir ve iyot takviyesi önerir. Bunların yanında multivitamin, omega-3 gibi takviyelerde doktor önerisiyle kullanılabilir. Gebelik öncesi yapılan muayene ile birlikte gebelere beslenme, cinsellik, kozmetikler, iş hayatı, çalışma şartları, gebelik takibi, doğum yöntemleri ile bilgiler verilir. Gebelik öncesi ve gebelik sırasında yapılacak testler hakkında aile bilgilendirilir. Bütün bu yapılanlar hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için önemlidir.

Op.Dr.Arzu Acar Ünsal

Bilgi ve randevu: 05438604550

Acıpayam Stadyumu karşısı/Acıpayam


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam440
Toplam Ziyaret6631153