sitene türk bayrağı

   


‘Doğaya Durak Acıpayam Otobüs Durakları’ Uygulamalı Tasarım Yarışması Sonuçlandı!

14/09/2022

Doğal Yapı Malzemeleri ve Yöntemleri Derneği- DYMD ve Acıpayam Belediyesi ortaklığında düzenlenen ‘Doğaya Durak Acıpayam Otobüs Durakları’ Uygulamalı Tasarım Yarışması sonuçlandı!

Doğal yapı malzeme ve yöntemleriyle tasarım fırsatını
sağlarken kamusal ara mekanlar üzerinden bu
tasarımların sosyokültürel etkisini arttırmayı amaçlayan
yarışma, DYMD ve Acıpayam Belediyesi ortaklığında
ilk kez düzenlendi. Yarışma kriterlerine uygun
olmalarının yanı sıra özgün tasarımları, malzeme
kullanımına yenilikçi yaklaşımları ile 2 proje
uygulamaya hak kazandı.
 
 
Doğal Yapı Malzemeleri ve Yöntemleri Derneği- DYMD ve Acıpayam Belediyesi ortaklığında düzenlenen, toplumsal fayda, çevre bilinci, ve mimarlık kültürünü odağına taşıyan; ‘Doğaya Durak Acıpayam Otobüs
Durakları’ Uygulamalı Tasarım Yarışması sonuçlandı. Tüm meslek gruplarına açık olan yarışmaya 198 kayıt yapıldı ve 37 proje teslim edildi.
Jürinin 3 turda elemeden geçirerek yaptığı değerlendirmede; iki proje farklı durak noktaları için uygulamaya hak kazandı, 3 proje uygulamaya hak kazananlar ile birlikte ilk beş seçkisine dahil edilerek aynı grupta Sergilenmeye hak kazandı. Ayrıca 14 proje sergilemeye hak kazandı.
DYMD’nin yarışma metnine dahil ettiği mesajında da yer aldığı üzere; ‘Ara mekân’ olarak görülen Otobüs Durakları, aslında kitlelerin her gün toplandığı, beklediği, ortak hareket eylemleri gerçekleştirdikleri alanlardır.
Bu kapsamda, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek için önemli araçlardan biri haline geliyorlar. Bunun yanı sıra sürdürülebilir geleceğin yapı taşları
olan doğal yapı malzemelerinin kullanıldığı emsalleri yaratabilmek ise toplumsal fayda ve çevre bilincini aşılamak için en etkili yollardan biri.
Bu çerçevede yarışmanın uygulamalı olması birincil değeri olarak görüldü.
 
Geleceğin malzemeleri ile bugünün sosyo-kültürel yapısına dokunmak...
 
Kazanan ve seçilen projelere dair...
6 numaralı proje öncelikle özgün tasarımı ve önerdiği yenilikçi uygulama yönetimi ile kanyon durağına inşaa edilmek üzere, 17 numaralı proje ise öncelikle şehir merkezinde kanyonun izini süren tasarımı sayesinde kanyona dair merak uyandıracak olması açısından merkez durağında
İnşaa edilmek üzere uygulamaya hak kazandı.
20, 15 ve 8 numaralı projeler ise öncelikle doğal yapı malzemelerinin iki ana temel taşı olan ahşap ve toprağı, ustalıkla ve yalın bir çizgi ile yorumlamış
olmaları sebebi ile ilk 5 seçkisine girdi.
İlk 5 seçkisi ile birlikte sergilemeye hak kazanan diğer 14 projeler ise Yarışmanına macına uygun çözüm sundukları ve bunu yaratıcı, yenilikçi bir tasarım diliyle yorumladıkları için seçildi.
Yerinde uygulama, sergi ve kolokyum
1 Ekim 2022’de, yarışma ortakları ve paydaşların katılımı ile Acıpayam Havuzlu Çarşı’da yarışma sergisinin açılışı ve kolokyum düzenlenecektir.
Aynı gün uygulamaya hak kazanan tasarımların belirlenen durak noktalarında inşaatları başlayacaktır.
Doğaya Durak yarışması, DYMD ile Acıpayam Belediyesi’nin işbirliği, yarışma katılımcıları ile jüri üyeleri ve raportörlerin katkıları sayesinde otobüs durakları üzerinden ‘yerine özel, özgün, uygulanabilir doğal yapı tasarımları üretmeyi, bunların merak uyandıran, çekim oluşturan ve
erişilebilir tasarımlar olması’ konularını somut projeler üzerinden değerlendirme fırsatı sundu. Üstelik yerinde uygulama aşaması kazanan tasarımların inşaa edilerek kamusal alanlarda doğal yapılara emsaller oluşturacak. Böylece, Doğaya Durak Yarışması sürdürülebilir geleceğe doğru somut adımlar atmamıza vesile olmaktadır.
 
Yarışmanın ana çıktıları
 
Jüri üyeleri ve raportörler
Asli jüri üyeliğini; And Akman, Ender Güzey, Erkan Alışan, Fulya Akipek, Hulusi Şevkan, Mathieu Pedergnana ve Melih Aşanlı üstlendi. Yedek jüri üyeleri ise; Akif Sözer, Burcu Kındır, Merve Titiz Akman, Yiğit Battal ve Zeynep Durmuş Arsan oldu. Yarışma raportörlüğünü; İdris Albayrak ve Yosun Ezgi Demirci üstlendi.
 
Doğal Yapı Malzemeleri ve Yöntemleri Derneği- DYMD hakkında DYMD, sağlıklı ve iyi yaşama haklarını gözetmeyi ve doğal ekosistemle uyumlu yapılı çevreler için sürdürülebilir çözümleri teşvik etmeyi amaçlıyor.
‘Doğal yapı malzemeleri ve yöntemlerinin, yapı sektöründeki aktörlerle birlikte son kullanıcı tarafından talep edilir ve erişilebilir hale gelmesi’ vizyonu doğrultusunda ana
faaliyet alanları: Bilginin artması, uzmanlığın gelişmesi ve standartların etkinleştirilmesidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam580
Toplam Ziyaret6620516