sitene türk bayrağı

   


Ali Vehbi Aykota Anısına Panel

Acıpayam Kaymakamlığı, Acıpayam Belediyesi ve Acıpayam Dernekler Birliğinin, Ali Vehbi Aykota anısına düzenlediği panel 21 Nisan Cumartesi saat 14.00'de Denizli Çatalçeşme Oda Tiyatrosunda gerçekleşecek.

Ali Vehbi Aykota Anısına Panel

Acıpayam Kaymakamlığı, Acıpayam Belediyesi ve Acıpayam Dernekler Birliğinin, Ali Vehbi Aykota anısına düzenlediği panel 21 Nisan Cumartesi saat 14.00'de Denizli Çatalçeşme Oda Tiyatrosunda gerçekleşecek.

Panele konuşmacı olarak ADB Başkanı ve PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, PAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Kurgun, PAÜ eski Rektör yardımcılarından Acıpayam'lı Necdet İlhan ve Ali Vehbi Aykota'nın torunu Mürşide Aykota hazır bulunacaklar.

Panelde Ali Vehbi Aykota'nın hayatı ve eserleri anlatılacak, Torunu Mürşide Aykota dedesi hakkında aile hatıralarından bahsedecek. Ayrıca geçtiğimiz yıl Ali Vehbi aykota'nın torunlarının izni ile Acıpayam Belediyesi ve Prof. Dr. Turgut TOK'un katkıları ile tıpkı basım olarak yeniden basılan 366 sayfalık "Acıpayam" adlı eseri ve ayrıca yine geçtiğimiz yıl Prof. Dr. Turgut TOK tarafından hazırlanan ve yine Acıpayam Belediyesi Kültür yayını olarak basılan "Mahitap (Işık) Esaret hatıraları" ve "Cumhuriyet Fazilettir" adlı eserleri de tanıtılacaktır. İsteyenler bu eserleri panelden önce ve sonra edinebileceklerdir.

Tüm hemşerilerimizi panele davetlidir.

ALİ VEHBİ AYKOTA KİMDİR ? (1881–1959)

Ali Vehbi AYKOTA 1881 yılında Acıpayam ilçesine bağlı Karahöyük köyünde doğdu. İlk mektebi (iptidai) ve ortaokulu (Rüştiye) Acıpayam’da, Liseyi (idadi) Denizli’de okudu. Köyden ayrılmasını istemeyen annesi nedeniyle yüksek tahsil yapmaya gidemedi ve önce Yatağan medresesine, sonra Acıpayam medresesine giderek dini eğitimini tamamladı ve icazetini aldıktan sonra açılan bir sınavı kazanarak muallimliğe (öğretmenliğe) atandı. İlk görevine Yüreğil köyünde başlayan Ali Vehbi Hocanın görevi sadece öğretmenlik değildi. Onu tanıyanlar, 30–40 köyde okul yaptırılmasına önderlik yaptığını ve yetiştirdiği öğretmenleri bu okullara tahin ettiğini bilirler.

1915 yılında askere çağrılmış, eski adıyla ihtiyat zabiti(yedek subay adayı) olarak İstanbul’a gitmiştir. Çanakkale, Musul, Süveyş ve Irak cephelerinde bulunmuş ve 120 defa çeşitli cephelerde savaşmış, 6 kez ciddi yaralar almış gazilik mertebesine erişmiştir.

Ali Vehbi Hoca 1923–1936 yılları arasında Karahöyük, Kızılhisar ve Evkara’da görev yapmış, emekli olduktan sonra Denizli’ye yerleşerek Belediye meclis üyeliği ve Belediye başkan vekilliği görevlerinde bulunmuştur.

Eserlerinden Bazıları:

Garbi Karaağaç (Acıpayam)

Cumhuriyet Fazilettir

Tarihçe-i Harb

Mahitap (ışık) esaret hatıraları


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam175
Toplam Ziyaret6623663