sitene türk bayrağı

   


Melahat Canbaz
melahatcanbaz@windowslive.com
KİŞİLİĞİNİ TAMAMLAMIŞ İNSAN
28/03/2017

                                                     KİŞİLİĞİNİ TAMAMLAMIŞ İNSAN

           İnsanın; yaşam denilen şu handa kendisini bilmesi, bu aleme neden geldiğini idrak ederek yaşaması, yaptıklarından gün gelip hesaba çekileceği bilinciyle hareket etmesi  ne  büyük bir değerdir. Tüm bunları başarabilmiş insanlara kişiliğini tamamlamış, kendisi  olabilmiş insanlar diyoruz. Bunları başaramamış; kendisi olamamış insanlara da kişiliği oturmamış, kişiliğini tamamlamamış insanlar olarak tanımlıyoruz.

          İnsanın kişiliğini tamamlayabilmesi için doğal olarak kritik dönemleri  iyi tamamlaması gerekir. Çocuğun kişilik  gelişiminde öncelikle annenin , ailenin ve çevrenin çok büyük bir etkisi vardır. Annenin çocuğuyla kurduğu iletişim, çocuğa duyduğu güven, çocuğuna söz hakkı vermesi ve çocuğunu can kulağıyla dinlemesi,  çocuğun kişilik gelişimi üzerinde doping etkisi yapacaktır. Çocuk annenin bu yaptıkları karşısında kendine güvenen bir birey olacak, kendisini tanıyacak, kendi kişilik özelliklerini başkalarının özelliklerinden ayırıp, kendini  değerlendirmeyi ve öz eleştiri yapmayı öğrenecektir.

         Madalyonun öbür yüzünde; tüm bunları yaşayamamış çocukta kendini tanımayan, kişilik özelliklerini bilmeyen, karar mekanizmasını hiçbir zaman tek başına çalıştıramayan, hep başkalarının yönlendirmesine  muhtaç silik bir kimlik olarak topluma girecektir. Toplum bu tür kimliklerden her dönemde çekmiştir, çekmeye devam edecektir. Kişiliğini tamamlayamamış bu insanlar boş kavanoza benzerler. İçine ne atarsan kabul ederler. Ta ki doluncaya kadar. Dolduktan sonra tekrar bir şeyler koymak isteseniz içini boşaltır ne olduğunu sorgulamadan onu da kabul ederler.Bu devran hep böyle döner gider. Biri gelip bir şey der; ona eyvallah, öbürü gelir bir şey söyler; ona da eyvallah,gelene ağam gidene paşam. İşte   tam bu noktada insanlar ikiye ayrılır. Bir; kişiliğini tamamlamış kendisi olmayı başarmış insanlar, iki; kişiliğini tamamlayamamış, kişiliği oturmamış yönlendirmeye müsait, en tehlikeli insanlar.

    Kişiliğini tamamlamış insanların özelliklerini sayacak olursak; kararlarını  akıl süzgeçlerinden geçirerek mantıklı bir şekilde alırlar. Korkuları yoktur. Ne yaşarlarsa yaşasınlar arkasında durmayı başarırlar. Araştırmacı yapıları vardır. Asla duyduklarını çabuk inanmazlar, belgeye dayandırmayı severler. İstişare etmek en önemli özellikleridir. Allah korkusu vardır, hesaba çekileceklerinin düşüncesiyle  hareket ederler. ……Bu cümleler hep böyle sürer gider.

         Benim burada vurgulamak istediğim kişiliğini tamamlayamamış  insanlar. Bunlar toplumun en zarlı insanlarıdır. Belli bir kişilikleri olmadığı için sıvılara benzerler. Yani; koyduğunuz kabın şeklini alırlar.  Bu tür insanları yönlendirmek çok kolaydır. Maşa  olmayı iyi becerirler. Silik kimlikleriyle ilk bakışta sessizlikleriyle, puan toplarlar. Kabul görürler. Hatta idare edilmeye müsait kimlikler oldukları için bazen boşluklarda bir yerlere  uygun görüldükleri olur. Çıkmaza giren bir konuyu göstermelik çözüm olarak düşünülürler.  Riyakardırlar, kendilerine  faydası dokunmuş kişileri bile harcayabilirler. Makam mevki sarhoşu insanlardır. Yükselmek için yalakalık yapmayacakları  insan yoktur. Sürekli güvensizdirler, dedikodu ağı oluşturarak kendilerini garanti altına almayı severler. Makam mevki  sahibi olduklarında  astlarını ezen, onlar üzerinde sürekli entrika çeviren, kendinden üstlerine de sürekli ağam paşam diyen, zavallı varlıklardır. Astlarını kendi geleceklerini garanti altına almak için kullanırlar. Sinerjiden bir haberdirler. Asla liderlik vasıfları yoktur. Sebat edilecek insanlar değillerdir.

       Madalyonun iki yüzünü çevirip baktığımızda, insanın kendisi olabilmesi, gerçekten çok zor. Kişinin kendisi olabilmesi için bir kere inançlı olması şart. Çünkü;  Allah’tan korkan insan ölçülü ve hakkaniyetli davranır. Bilir ki yaptıklarından hesaba çekilecektir. Başkalarının kötülüğünü istemez. Mantığıyla duygularını ayırır. Öz eleştiri yapar. Kendilerine güvenleri tamdır. Allah’a teslimiyetleri  mükemmeldir. Vefalı insanlardır. Birleştirici yapıları vardır. Haset nedir bilmezler. Görevlerinin ne olduğu değil, görevlerinde ne yapmaları gerektiği çok önemlidir. Makam mevki için kimseye eğilmezler.  Kendilerine nasip olanları,  Allah’ın takdiri olarak görürler. Nasip olmayanları ise hakkımızda hayırlı değilmiş, diye yorarlar.

    En önemlisi; KENDİ IŞIKLARINI GÜVENDİKLERİ İÇİN, ASLA BAŞAKALARININ PARLAMASINDAN RAHATSIZLIK DUYMAZLAR.

Rabbim bizleri kendisi olmayı başarmış insanlardan eylesin inşallah.

                                                                                                                                                          Melahat CANBAZ

 

 



9039 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

VEFA İNSANA YAKIŞAN YÜCE BİR ERDEMDİR - 17/11/2019
VEFA İNSANA YAKIŞAN YÜCE BİR ERDEMDİR
HASET ETMEK - 10/06/2016
HASET ETMEK
KARANLIĞIN EN KOYU OLDUĞU AN, AYDINLIĞIN EN ÇOK YAKLAŞTIĞI ZAMANDIR - 19/01/2016
KARANLIĞIN EN KOYU OLDUĞU AN, AYDINLIĞIN EN ÇOK YAKLAŞTIĞI ZAMANDIR
SABIRLA YENEN KORUK HELVA OLUR - 04/11/2015
SABIRLA YENEN KORUK HELVA OLUR
DİKKAT İŞ VAR! - 25/08/2015
DİKKAT İŞ VAR!
ZAMANI YÖNETMEK - 03/07/2015
ZAMANI YÖNETMEK
DEĞERLERİMİZ, ANA SÜTÜ GİBİ CANDAN, ANA SÜTÜ GİBİ TEMİZ - 20/05/2015
DEĞERLERİMİZ, ANA SÜTÜ GİBİ CANDAN, ANA SÜTÜ GİBİ TEMİZ
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam727
Toplam Ziyaret6599151