sitene türk bayrağı

   


Metin ALKAN
metin_alkan_20@hotmail.com
RAMAZAN BAYRAMI ÖNCESİ AREFE
01/05/2022
RAMAZAN BAYRAMI ÖNCESİ AREFE
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
Arefe günü , müminlerin için bayramların müjdecisi özelliği olan bir gündür. Arefe Zilhicce ayının 9. Günü ve Kurban bayramının öncesine denmektedir. Ama Ramazan bayramı öncesi de Arefe günü olarak kabul görmüştür. İslam ülkelerinde iki bayram öncesi Arefe olarak bilinmekte ve öyle geçirilmektedir.
Peygamber Efendimiz(s.a.v) bu günün önemini ‘'Günlerin en faziletlisi Arefe günüdür. Faziletçe Cuma ya benzer .O, Cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir.Duaların en faziletlisi de Arefe günü yapılan duadır.Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de ‘'Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu,''Allah birdir ,ondan başka ilah yoktur,onun ortağı yoktur ‘'(Muvatta ,Hacc 246) Hadisi Şerifi ile bizlere bildirmiştir. Efendimiz(s.a.v) Arefe ye dair diğer bir Hadis de ise Allah c.c. bugüne gösterdiği önemi açıklamıştır. ''Arefe gününe hürmet edin .Arefe, Allah ‘ın kıymet verdiği bir gündür ‘'diyerek bizlere tavsiyede bulunmuştur.(Deylemi) Hz. Aişe (r.a)şöyle anlatıyor'' Allah,hiçbir günde ,arefe gününde ki kadar bir kulu ateşten azat etmez .Allah ,mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve :
-Bunlar ne istiyorlar? der (istekleri onlara verilir) [Müslim , Hac 436] buyrulmuştur.
AREFE GÜNÜNÜ DEĞERLENDİRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELERDİR?
Arefe Gününü Oruçlu Geçirmek Çok Sevaptır:(Burada Ramazan ayı harici Kurban bayramı Arefesi ifade edilmiştir. Hadisi Şeriflerde de Arefe günü tutulan orucun mükafatı şöyle bildirilmiştir ‘'Arefe günü tutulan oruç bin gün{ nafile}oruca bedeldir (Taberani )Arefe de tutulan oruç iki bin köle azat etmeye iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunsa cihad için verilen iki bin ata bedeldir. (T.Gafilin) Arefe günü tutulan oruç geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur. (Müslim)
İhlas-ı Şerif Okumak: (Besmele ile )bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur(Ebuşşeyh)
Geceyi İbadetle Geçirmek :Arefe gecesi ibadet eden cehennemden azat olur
Dua Etmek: Rahmet kapıları 4 gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddolmaz. (Ramazan ve Kurban Bayramının birinci gecesi,Berat ve Arefe gecesi (İsfehani)
*İnsanlar İyilik Etmek,Tefekkürde Bulunmak Ve Zikirle Meşgul Olmak :Arefe günü kulağına ,gözüne, ve diline sahip olan mağfiret olunur (Teberani) Kulağına sahip olmak gıybet çalgı gibi haram şeyleri dinlememektir.Eğer istemeden kulağımıza gelmiş de bize günah olmaz .Gözüne sahip olmak da haram olan şeylere bakmamak ve mübah baktığı şeylerden de ibret almaktır. Diline sahip olmak ise yalan söylememek ,dedikodu etmemek ,laf taşımamak kötü söz söylememek hatta boş şey konuşmamak kimseyi diliyle incitmemek demektir olarak açıklanmaktadır.
Tövbe İstiğfar Etmek : Arefe Geceleri mümkünse 1001 kere Estagfirullahe'l azime be etubü ileyh'' duası okunup tespih namazı kılmak güzeldir.
PEYGAMBER EFENDİMİZİN (S.A.V) AREFE GÜNÜ OKUDUĞU DUA
Allahümmec'al fi kalbi Nuran ve fi besari Nuran (Allah ‘ım kalbimi ve gözümü nurlandır) Allah'ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır.Bu duayı okuyan büyük mükafatlara nail olur.
PEYGAMBER EFENDİMİZİN (S.A.V) AREFE GECESİ OKUDUĞU DUA
La ilahe illallahü hüve lehü'l -hamdü ve hüve ala külli şey'in kadir(İmam-ı Tirmizi)
AREFE GÜNÜ ZİKİRLERݬ¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
1)Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk'adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh
2)La ilahe illallahül vahdehü la şerike leh,Lehül mülkü velehül hamdü biyedihil hâyrû ve hüve alâ külli şey'in kadir
3)İhlas Suresi :Bin kere okumak faziletlidir
Arefe günleri kabir ziyaretleri de unutulmamalıdır. Geçmişlerimiz için Kur'an ı Kerim ve dualar okuyarak ruhlarına hediye etmemiz güzel hasletlerdendir.Arefe günleri gördüğümüz üzere bizler için fırsatlarla dolu günlerdir.Yaptığımız ibadetler için Rabbimiz kat, kat fazla ibadet sevabını vermeyi vaat etmiştir.Bu da Rabbimizin rahmet ve mağfiretinin tecellisidir.Cümlemize kabul edilen ibadetler ve dualar yapmak nasip olsun Herkese huzurlu, mutlu bayramlalar geçirmeyi diliyorum. Allah CC selamı bereketi Rahmeti üzerinize olsun
METİN ALKAN
EĞİTİMCİ YAZAR

 



308 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ - 18/03/2024
ÇANAKKALE GEÇİLMEZ
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ - 12/03/2024
ORUÇ AYI RAMAZAN'IN ÖNEMİ
İSRA VE Mİ'8AC - 06/02/2024
İSRA VE Mİ'RAC
EBU UBEYDE BİN CERRAH - 21/12/2023
EBU UBEYDİ BİN CERRAH
ORTAASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKLERİ - 24/11/2023
ORATASYADA ANADOLUDA BALKANLARDA AVŞAR TÜRKÜLERİ
NAMAHREMDEN SAKINMAK - 29/09/2023
NAMAHREMDEN SAKINMAK
İSLAM DÜNYASININEN HAYIRLI GECESİ. İKİ CİHAN PEYGABERİNİN DOĞUM - 26/09/2023
İSLAM DÜNYASININ EN HAYIRLI GECESİ İKİCİHAN PEYGAMBERİNİN DOĞUMU
MÜSLÜMANA HELAL VE HARAM LOKMANIN ETKİLERİ - 27/08/2023
MÜSLÜMANA HELAL VE HARAM LOKMANINETKİLERİ
ANADOLU'YA GİRİŞİN KAPISI MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI 26 AĞUSTOS 1071(952. YIL - 26/08/2023
ANADOLU'YA GİRİŞİN KAPISI MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI 26 AĞUSTOS 1071 (952. YIL)
 Devamı
LİDER TARIM
 
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam542
Toplam Ziyaret6598966